joi, 17 februarie 2011

Republica Moldova

Republica Moldova
Istorie:

Republica Moldova este un stat situat în sud-estul Europei, între România (vest) și Ucraina (est). Granița cu România urmează aproape în întregime râul Prut și pe o distanță foarte scurtă Dunărea. Republica Moldova are ieșire la Dunăre pe o fâșie de 600 m la extremitatea sa sudică (Giurgiulești).Teritoriul Rep. Moldova este o parte a Estului statului românesc Moldova (creat în evul mediu), care a fost anexată de imperiul țarist în urma păcii ruso-turce din 16/28 mai 1812, semnată la București.Practic, partea de est a Moldovei (Basarabia) a trecut atunci, de la statutul de vasală a Turciei (Moldova era vasală Turciei), prin anexare frauduloasă, la statutul de provincie a imperiului țarist rus.

Fișier:Md-map.jpg

Dragi turisti va invitam in MOLDOVA..!!!
Veti vedea:
-locuri pitoresti
-monumente istorice si cetati
-traditii si obiceiuri cele mai frumoase
-costume nationale
-vinuri de la Purcari
-bomboanele BUCURIA
-mancarea nationala MAMALIGA
-muzica moldoveneasca

Locuri pitoresti...locuri de odihnan in Codrii Orheiului,pescuitul in fluviile Nistru si Prut,plimbari in urmatoarele parcuri:
1.Parcul Catedralei
2.Dendrariul
3.Valea Morilor
4.Valea Trandafirului
5.Parcul"Doina"
6.Parcul Sculeni







Sunt de o frumusete rara.Cu copaci si ierburi foarte frumosi..


Monumente istorice
In centrul or Chisinau este
           Monumentul lui Stefan cel Mare
Stefan cel Mare Chisinau Moldova

Arca de Triumf

Toate sunt legate de istoria poporului moldovenesc.Pe linga monumentele istorice puteti vedea diferite biserici cum  ar fi (Nasterea Maicii Domnului,Catedrala Sf.Mare Ucenic  Teodor Tiron,Sf.Pantelimon,Romano-catolica),muzee(M.National de istorie a Moldovei,M.National de Etnografie si istorie Naturala,M.A.Puskin)


Cel mai vechi muzeu din Moldova a fost fondat inca in octombrie 1889 de catre baronul A. Stuard, dar care pe parcursul sec. al XX-lea a devenit laboratorul de creatie a multor personalitati cunoscute in mediile stiintifice: F. Osterman, S. Miler, F. Porucic, I. Suhov, B. Tarabuchin, M. Pocoara, etc.
Edificiul muzeului a fost construit in 1905 intr-un stil oriental, fiind astfel unica cladire de acest fel din Moldova. Este cunoscut vizitatorilor prin colectiile bogate geologice, paleontologice, zoologice, entomologice, arheologice, etnografice si numismatice. Muzeul si-a pastrat pe parcursul istoriei sale cele doua directii specifice – studierea naturii si culturii Moldovei, de aceea si s-a numit pe rand Muzeu National de Istorie Naturala, Muzeu Regional al Basarabiei, Muzeu Republican de Studiere a Tinutului Natal.
Acum vizitatorii pot vedea printre cele cateva zeci de mii de piese un schelet intreg de Dinoterium Gigantisimus, celebre tezaure arheologice (ex.: tezaurul de la Carbuna), covoare basarabene din sec. al XIX-lea etc.
Traditii...
Republica Moldova este o țară europeană cu o îndelungată istorie în cadrul statului românesc (medieval și pre-modern) Moldova, populată preponderent de moldoveni (români), dar și de diverse minorități precum ucraineni, bulgari, găgăuzi, ruși, evrei, germani, cehi etc. Aici s-au păstrat multe tradiții multiseculare care se regăsesc și în jumătatea vestică a Moldovei și în restul României, cu elemente comune popoarelor creștine din estul Europei.
Multe evenimente tradiționale moldovenești reprezintă un amalgam de elemente caracteristice calendarului agricol, păstoresc, religios și civil, amestec, care în Moldova s-a transformat într-un permanent izvor de bunavoință, căldură și ospitalitate.
Oaspeții Moldovei în timpul sărbătorilor pot participa la un șir de evenimente culturale: concerte („Mărțișor”, „Cireșar”, „Vă invită Maria Biesu” etc.), teatre („Bitei” etc.), parade și manifestări de masa de Ziua Independenței, „Limba Noastră”, hramurile orașelor și satelor etc. Zilele roadei sunt marcate în orasele și satele noastre prin iarmaroace tradiționale. În timpul acestor evenimente turiștii străini pot cunoaște îndeaproape folclorul, costumele tradiționale, piesele de artizanat, etc.
Apar multe tradiții cu caracter familiar: cumetriile, nunțile, petrecerile etc., care în sate s-au transformat în adevărate spectacole cu mulți oaspeti și daruri. Tradiționale în Moldova sunt șezătorile în zilele de iarnă cu cântece de lăutari și dansuri.
Se zice că orice oaspete în Moldova este și prieten.
Există extrem de multe similarități între sărbătorile din Moldova și cele din România, fiind considerate identice.

Sărbători oficiale




  • 1 ianuarie – Anul Nou;
  • 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Iisus Hristos (Crăciunul);
  • 8 martie – Ziua internațională a femeii;
  • prima și a doua zi de Paște conform calendarului bisericesc;
  • ziua de luni la o săptămână după Paște (Paștele Blajinilor);
  • 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii;
  • 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei;
  • 27 august – Ziua Independenței rep. Moldova
  • 31 august – sărbătoarea „Limba noastră”;
  • ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de primăria municipiului, orașului, comunei, satului
  • In 2009 ziua de 25 decembrie a fost zi de odihna,dar în 2010 această zi nu a mai fost liberă, in 2010 se preconizeaza revizuirea Constitutiei RM 
Costume nationale...
Costumele nationale sunt cele mai frumoase din Europa.Fiecare ansamblu fie de dansuri populare,fie de cintece populare isi are custumul sau.Toti se reprezinta la cel mai inalt nivel .Dansul popular si iubit al moldovenilor este HORA.






Mamaliga...

Mancarea nationala...







Vinuri de la Purcari...



Vinurile de Purcari sunt rodul tradiţiilor milenare in domeniul vinificaţiei de pe teritoriul Moldovei. Regiune unde s-a cultivat vita de vie din cele mai vechi timpuri, devenita colonie Romana, Basarabia a preluat influenta romana in vinificaţie şi in obiceiul consumării vinului. Pe parcursul secolelor tradiţiile si-au adâncit rădăcinile, in paralel cu înnoirile, iar Moldova a devenit ceea ce este binecunoscut azi: patria unor vinuri extraordinare.
MOMENTE CHEIE DIN ISTORIA UNOR VINURI DE ELITĂ
1847: După aderarea Basarabiei la Rusia, conform Decretului Special din 1827, în Purcari este înfiinţată prima gospodărie vinicolă specializată. Deja în anul 1847, în cadrul Expoziţiei Agricole din Basarabia, degustătorii sunt surprinşi de buchetul fin şi gustul intens al vinului de Purcari. Vinul obţine atunci prima sa medalie de aur.
1878: Triumful Negru de Purcari! Vinificatorii din Purcari îşi expun creaţia la Expoziţia Mondială din Paris (1878). La degustarea închisă, juriul remarca in mod special un vin sec, de un roşu intens, crezând că este un nou sortiment de vin de Bordeaux.
Experţii rămân surprinşi când afla că, de fapt, acest vin deosebit provine dintr-un sătuc necunoscut de pe malul Nistrului - Purcari. Vinului numit „Negru de Purcari" i se acorda prima sa medalie de aur la o expoziţie internaţională.
2003: Perioada moderna din istoria vinurilor de Purcari începe o dată cu fondarea companiei Vinăria Purcari, în 2003. Scopul principal în crearea Companiei a fost renaşterea cupajelor istorice unice, renumitele Roşu de Purcari şi Negru de Purcari. Pentru aceasta este reconstruit combinatul din microzona Purcari, unde compoziţia specifică a solului şi condiţiile climaterice sunt ideale pentru cultivarea soiurilor de struguri necesare.
Sistemul de producere a vinurilor de Purcari este complet retehnologizat şi dezvoltat in multe privinţe. Sunt renovate beciurile vechi, construite încă în 1827. Actualmente sunt cele mai vechi şi cunoscute beciuri din Moldova.
Conacul din Purcari reprezintă una din curiozităţile ţării, figurând la loc de cinste pe cartea de vizită a Moldovei.
2006: În aprilie 2006, Vinăria Purcari însumează 27 trofee, obţinute la diverse concursuri şi degustări internaţionale specializate pentru gustul şi calitatea superioară a vinurilor sale.






wine PURCARI    
wine PURCARI





   
wine PURCARI    
wine PURCARI    
wine PURCARI    
wine PURCARI



Bomboane Bucuria...


{Acasă la mine - Unde Înfloreste Bucuria...}



Bol bomboane Bucuria  

Leul moldovenesc (MDL) — valuta Republicii Moldova. În prezent, în posesie sunt bancnote de hîrtie de valoare 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 lei, precum şi monede de valoare 5, 10, 25 şi 50 bani. Leul a fost introdus în schimbul cupoanelor moldoveneşti la 29 noiembrie 1993. schimbul s-a efectuat la rata de «1 leu = 1000 cupoane».
Elementul de protecţie – un semn închis de apă, care reflectă portretul lui Ştefan cel Mare îndreptat spre centru, care se vede la lumină. Mai este introdus şi un fir metalizat de protecţie, care este amplasat în partea stângă, introdus între o lentă verticală decorativă amplasată în partea stângă a bancnotei şi ghilioşul central, care se vede la lumină.
La examinarea bancnotei la lumină: trebuie să corespundă conturul exterior al imaginii stilizate a soarelui pe partea din faţă a bancnotei cu luna pe partea inversă, precum şi cercul soarelui cu cercul în care este înscrisă luna. Litera „V” pe partea din faţă şi imaginea Coloanei lui Troian şi Coloanei de Infinitate pe partea verso la combinaţie trebuie să formeze silueta literii " M" (Moldova).
Fapte interesante:
Pa partea din faţă a tuturor bancnotelor este portretul unei singure persoane – cel mai cunoscut domnitor al Moldovei Ştefan al III-lea cel Mare şi Sfânt.
Pe partea verso a bancnotei cu nominal de 100 lei este reflectatîă imaginea cetăţii din Bender. Însă, în înscripţie există o greşeală : cuvântul „Thighina” trebuie să fie scris fără litera «h» — Tighina.
Primele două strofe a baladei „Mioriţa ”: «Pe-un picior de plai, Pe-o gură de rai…» sunt reflectate în cadrul unui cerc alb pe partea din faţă a tuturor bancnotelor moldoveneşti.
Pe verso bancnotei cu nominalul de 1000 lei este reflectat desenul administraţiei Preşedintelui, însă înscripţia sub desen este următoarea „Parlamentul Republicii Moldova”. Cauza constă în faptul că în anul 1992, când se tipăreau aceste bacnote în această clădire se află Parlamentul, însă ulterior acesta a trecut în altă clădire.


Mănăstirile Moldovei

 


  • Mănăstirea Curchi Mănăstirea Curchi


  • Cetatea Soroca Cetatea Soroca

  • Cetatea Neamţ Cetatea Neamţ

  • Mănăstirea Căpriana Mănăstirea Căpriana

  • Mănăstirea Căpriana Mănăstirea Căpriana

  • Mănăstirea Curchi Mănăstirea Curchi





    Moldova...coltisor de Rai..!!!